Op de stuwwal tussen Beek en Berg en Dal, mijn woonplaats, liggen de Elyseese velden, een prachtig natuurgebied naast o.a. de Sterrenberg, de Duivelsberg, andere bovenaardse en onderaardse gebieden.  Elysium (Grieks: Ἠλύσιον), Elysese velden, was in de Romeinse godsdienst een geheel van het aardse leven afgescheiden plaats in de onderwereld, waar de gelukzaligen vertoefden  Zelfs de openingsregels van het Europese volkslied, gecomponeerd door Beethoven in zijn 9e symfonie op een gedicht van Friedrich Schiller, zijn hierop gebaseerd:

Freude, schöner Götterfunken,

Tochter aus Elysium

Wir betreten feuertrunken,

Himmlische, dein Heiligtum!

Vreugde, schitterende godenvonk,

Dochter uit Elysium!

Wij betreden, dronken van vurige hartstocht,

Hemels wezen, jouw heiligdom!


Het is hier dat ik in 2017 de wachters tegenkwam, prachtige doorleefde palen van keihard acaciahout, die ontdaan waren van hun prikkeldraad. Werkeloos, doelloos en verweesd keken ze mij aan, de angst voor de hakselaar of de houtkachel in hun diepbruine ogen. Na overleg met de boswachter van de Stichting Gelders Landschap en Kastelen / GLK heb ik ze met m’n zoon Micha uitgegraven en een tweede leven gegeven. Met hoge druk spuit, staal- en haarborstels, mondhygienistische krabbers en chirurgische messen heb ik ze van 30 jaar vuil en mos, regen en hondenpies ontdaan. Vervolgens zeven maal behandeld en doordrenkt in lijnolie. En toen kwam hun prachtige oorspronkelijke huid weer tevoorschijn, vol levenlijnen, schimmelplekken, geknaag van vele diertjes en parasieten, vergroeiingen, beschadigingen en uitstulpingen. Tenslotte heb ik bij elke paal lang gekeken welke Wachter ze van het Elysium wil zijn in haar tweede leven, en welke bronzen of koperen toevoegingen dit kon accentueren. Bijna elke Wachter heeft in zijn bronzen hoofddeksel een vogel-drinkbakje; zonder vogels zijn de Elyseese Velden geen hemelse plek.

Iconen uit het grensgebied zijn het geworden, in meerdere betekenissen. De Elysese velden is in de Romeinse cultuur de plaats tussen het aardse leven en de onderwereld. De Elysese velden liggen ook tegen de Duitse grens aan.   En vooral, de afrasteringspalen zijn 'gered' uit versnippering of vuur, en een tweede leven begonnen als kunstwerk.

Het is een rijkmakend project, wat geen haast verdraagt. Per beeld ben ik twee tot drie maanden aan het kijken, wandelen en werken. De Koning, de Koningin en de Schildwacht, de Monnik en de Pelgrim hebben in 2017 met voorzichtige stappen hun nieuwe wereld verkend, evenals in 2018 de Minnaar en de Beminde, de Beproefde en de Twee Gezusters.   Zij worden wellicht komende jaren gevolgd door anderen, die ik op mijn wandelingen door de Elysese Velden en de omliggende heuvels tegenkom. En als u een verborgen icoon, vies en verlegen, tegenkomt,  laat het mij weten. Want ze willen versierd worden, meer nog, ze willen u behagen en doen verbazen in hun tweede leven..

verkocht

de pelgrim

brons op acaciahout - eenmalig

hoogte 176 cm.

verkocht

de schildwacht

brons op acaciahout

eenmalig,   hoogte 115 cm.

prijs: € 1480,- expositie

de Schouwer

brons met edelsteen (labradoriet) op acacia - eenmalig

hoogte 152 cm - prijs € 1850,- verkochtde monnik

brons op acaciahout, eenmalig

hoogte 142 cm.

prijs: € 1880,-verkocht


de beminde

brons op eikenhout - eenmalig

verkocht

de beproefde

brons - eenmalig

hoogte 139 cm

prijs € 1820,- expositie

de minnaar

brons op eikenhout, eenmalig

hoogte 146 cm.

prijs 1760,- (incl. metalen standaard) expositie


de Koningin

brons op acacia - eenmalig

hoogte 148 cm.

verkocht

de sjamaan

brons op acaciahout, eenmalig

hoogte 152 cm.

verkocht

de twee gezusters

brons op acaciahout - eenmalig

hoogte 172 cm

prijs: € 1580,- verkocht