Kersttijd 2017 werd ik geïnspireerd om engelen te laten verschijnen. Het begon met een engel als herdenkingsbeeld in een particuliere tuin, maar tot mijn verrassing werd ik er door getroffen en kwam er een hele familie engeltjes uit mijn handen. Uitgerekend engelen verrassen mij.

Wat bedoelen mensen met engelen? Wat stellen ze voor, waar staan ze voor?

Bij de schilder fra Angelico - zie hiernaast - wordt Maria, bij de aankondiging van haar zwangerschap van Jezus, door de engel verrast.

De dichter Rainier Maria Rilke leert mij dat ik me niet moet vastpinnen op het uiterlijk van m’n engel, als ik hem wil leren kennen:   “ ik liet mijn engel lang niet los, hij verpieterde in mijn armen, hij werd klein en ik werd groot; en opeens had ik medelijden, en hij trilde van de kou. Toen heb ik hem z’n hemel gegeven. Hij leerde te zweven, en ik leerde te leven. En we hebben elkaar voorzichtig leren kennen”

En Voltaire, schrijver – filosoof in de 18e eeuw, leert mij me te beperken in het zoeken:    “ ik weet niet precies waar de engelen leven, in de lucht, in de lege ruimten, op planeten? God heeft niet gewild dat wij daar kennen van krijgen”.     

Van engelen valt niet zoveel te weten, je kunt er het best over dichten, schilderen, beeldhouwen en dromen.   Soms meen ik hun aanwezigheid te ervaren. In de stilte van de natuur, in de ogen van mijn vrouw, tussen de sterren van de nachtelijke hemel.

Van sommige engelen worden de vleugels vanuit een aantal siliconenmallen in was gegoten; vervolgens wordt het wasmodel samengesteld, bewerkt, vorm gegeven, delen gesneden en toegevoegd. Vanuit zelfde basisvormen zijn deze beelden - in beperkte mate - eenmalig. Als engelen hieronder eenmalig worden genoemd, zijn ze werkelijk eenmalig.

bos engelbos engel


brons - 2e van 5 - hoogte 36 cm.

prijs € 420,-

kleine engel op houtgevleugelde klein


brons - eenmalig - hoogte 22 cm.

prijs € 300,-

engel steen

engel 4

brons met edelsteen (turkoois) - eenmalig

hoogte 18 cm.

prijs € 320,-

engel met lapis lazuli

brons met edelsteen (lapis lazuli) - eenmalig

hoogte 42 cm.

prijs € 430,-


de kleine engel

brons - 1e van 7

12 x 11 cm. (hxb)

prijs 260,-


de groene engel

brons - eenmalig

12 x 17 cm. (hxb)

prijs 260,-

turkooizen engel (5),

brons

19 x 26 cm (h x b)

verkocht


bronzen engel

brons

13,5 x 19 cm (hxb)

prijs € 260,-


de wakkere engel

brons, 1e van 7

18 x 25 cm (hxb)

€ 340,-de rechtvaardige engel

brons, 1e van 7

15 x24 cm. (hxb)

prijs € 380,-