Kersttijd 2017 werd ik geïnspireerd om engelen te laten verschijnen. Het begon met een bescheiden engeltje als opdracht voor een pensionering, maar tot mijn verrassing kwam een hele familie Engel uit mijn handen. Ik meende niet zoveel met engelen te hebben, maar uitgerekend engelen verrassen mij.

Wat bedoelen mensen met engelen? Wat stellen ze voor, waar staan ze voor?

Bij de schilder fra Angelico - zie hiernaast - wordt Maria door de aankondiging van de zwangerschap van Jezus, door de engel verrast.

De dichter Rainier Maria Rilke leert mij dat ik me niet moet vastpinnen op het uiterlijk van m’n engel, als ik hem wil leren kennen:   “ ik liet mijn engel lang niet los, hij verpieterde in mijn armen, hij werd klein en ik werd groot; en opeens had ik medelijden, en hij trilde van de kou. Toen heb ik hem z’n hemel gegeven. Hij leerde te zweven, en ik leerde te leven. En we hebben elkaar voorzichtig leren kennen”

En Voltaire, schrijver – filosoof in de 18e eeuw, leert mij me te beperken in het zoeken:    “ ik weet niet precies waar de engelen leven, in de lucht, in de lege ruimten, op planeten? God heeft niet gewild dat wij daar kennen van krijgen”.     

Van engelen valt niet zoveel te weten, je kunt er het best over dichten, schilderen, beeldhouwen en dromen.   Soms meen ik hun aanwezigheid te ervaren. In de stilte van de natuur, in het neerstorten van een boom tijdens een storm, tussen de sterren van de nachtelijke hemel.

Ik heb getracht bescheiden vorm te geven in was en brons , door middel van 2 vleugels en een kopje. Ik heb ze turkoise groen bruin/oranje gepatineerd, kleuren van de natuur, van groei en leven voor mij. (de 4 kleine engelen worden vanuit eenzelfde mal in was gegoten; vervolgens geef ik vorm aan de was, voeg toe en snijd weg. Binnen die gestelde grenzen is elk engeltje eenmalig). Concreter kan ik het niet maken. De engel laat zich pas zien aan mij - en wordt concreet - als ik hem zijn hemelruimte geef om te zweven. Pas dan geeft hij mij te leven.

bos engelbos engel


brons - 2e van 5 - hoogte 36 cm.

prijs  €  420,-

kleine engel op houtgevleugelde klein


brons - eenmalig - hoogte 22 cm.

prijs € 300,-

engel steen

engel 4

brons met edelsteen - eenmalig

hoogte 18 cm.

prijs € 320,-

grote engel op hout


brons - eenmalig

hoogte 44 cm

prijs € 480,-

de kleine engel

brons - 1e van 7

12 x 11 cm. (hxb)

prijs 260,-


de groene engel

brons - eenmalig

12 x 17 cm. (hxb)

prijs 260,-

engel in ruste

brons

12 x 28 cm. (hxb)

verkocht

de wakkere engel

brons, 1e van 7

18 x 25 cm (hxb)

€ 340,-de rechtvaardige engel

brons, 1e van 7

15 x24 cm. (hxb)

prijs € 380,-

de engelbewaarder

brons, 1e van 7

23 x 22 cm (hxb)

€ 380,-