Beelden


Wachters

Het is in de Elysese Velden, op de stuwwal tussen BeekUbbergen en Nijmegen, dat ik in 2017 de wachters tegenkwam, prachtige doorleefde afrasteringspalen van keihard acaciahout, die afgedankt langs de velden lagen, werkeloos, doelloos en verweesd, met de angst voor de hakselaar of de houtkachel in hun diepbruine ogen.
Ik heb me over een aantal ontfermd. Met hoge druk spuit, staal- en haarborstels, mond-hygienistische krabbers en chirurgische messen heb ik ze van 30 jaar vuil en mos, regen en hondenpies ontdaan.
Vervolgens zeven maal behandeld en doordrenkt in lijnolie. En toen kwam hun prachtige oorspronkelijke huid weer tevoorschijn, vol levenlijnen, schimmelplekken, geknaag van vele diertjes en parasieten, vergroeiingen, beschadigingen en uitstulpingen.
Tenslotte kijk ik bij elke paal langdurig, welke Wachter ze wil zijn in haar tweede leven, en welke bronzen of koperen toevoegingen dit kan accentueren. Elke Wachter heeft in zijn bronzen hoofddeksel een vogel-drinkbakje; zonder vogels zijn de Elysese Velden geen hemelse plek.

Een proces dat geen haast behoeft, veel voldoening geeft naast veelzeggende beelden van hout met brons.